Как да преодолеем тревожността?

ansia2Изпотени ръце, сърцебиене, треперещи крака, болки в стомаха – това са най-честите симптоми на тревожността. Състоянието, наподобяващо парализа, е познато на всички, които са се явявали на изпит, имали са интервю за работа или са участвали в сценично представление… Но съществуват някои професионални съвета, които ще ви помогнат да преодолеете тревожността.

1. Мислете положително и в никакъв случай не си създавайте катстрофални сценарии. Вместо това си представете ситуация, която ще ви даде спокойствие. Едва тогава съсредоточете мислите си върху нещо конкретно – по този начин ще увеличите доверието в самите себе си.

2. Не обобщавайте и не позволявайте миналите ви неуспехи да се превърнат в универсално правило. Затова всяка сутрин си повтаряйте в огледалото, че ви очаква още един нов ден с нови преживявания и опитности.

3. Използвайте всички възможни начини, за да намалите стреса. Научете се да казвате “не” дори на приятелите си, ако просто не искате да свършите нещо или пък, ако имате прекалено много задължение.

4. Практикувайте техники за релаксация. Всяка вечер преди да заспите например, правете серия от упражнения за релаксация и дишане, съпроводени от нежна музика и при слаба светлина. Освен това имайте предвид, че е доказано, че физическата активност и редовният сън намаляват стреса и понижават степента на тревожност.

5. Променете начина си на хранене, започвайки с постепенното премахване на кафе и кофеин, стимуланти, шоколад, захар, тютюн, алкохол, газираните напитки и енергийните напитки. Тези продукти съдържат вещества, които могат да намалят часовете ви за сън и да увеличат нивата на стрес.

6. Стремете се да подобрявате всичко в себе си – самочувствието се повишва, когато знаете, че сте направили крачка напред. Ако например на работното ви място в офиса климатът е катастрофален, това се превръща в източник на безпокойство. Трябва да приемете обаче, че това е само вашата работа и да се примирите с идеята, че не можете да промените нещата. Затова пък със сигурност можете да си намерите друг източник на удовлетворение – като хоби. И ако все пак не успеете да се справите с тревожността, ще бъде необходимо да потърсите помощта на терапевт, психолог или психоаналитик.