Как ни плашат с филмите на ужасите?

horrorЖанрът на филмите на ужасите или хорър (от английски horror – кошмар) ни е добре познат. Интересното е обаче, че създателите на тези ефекти винаги успяват да ни въздействат, карайки ни да изтръпваме във всеки един момент. Какво ни кара да треперим от страх и в очакване? Ако смятате, че това е просто ужасна картина, вие грешите.

Професионалните филми на ужасите са създадени от голям брой хора, които използват най-съвременни технологии и постижения на психологията и физиологията. Операторите, хореографите и другите участници в създаването на тези филми, са запознати с всички тънкости на човешката психология. Те знаят отлично каква е реакцията на тялото на различните цветове, цветови комбинации, осветление и т.н.

Динамиката на изображението оказва изключително силно въздействие. Сцените във филмите на ужасите никога не трябва да бъдат в състояние на покой, тъй като за постигане на желаното въздействие, е необходимо постоянно движение. Това може да бъде махало на часовник, куче, което си движи опашката и т.н. Тези движения са предназначени да привлекат вниманието на зрителя към обекта, малко след което се прави пауза с ярка светкавица, създаваща силно чувство на страх. Разбира се, към това трябва да се добавят звукови ефекти.

Помислете за въздействието на самите цветове. Червеното например, предизвика чувство на ярост, затова преобладава в екшън филмите. Контрастните цветове (черно и бяло) са доминиращи в меланхоличните филми и във филмите на ужасите. Както можете сами да се убедите, стотици професионалисти работят върху създаването на един филм, който успява да ви уплаши.