Камъни в бъбреците? Откажете се от газираните напитки!

bgsКонсумацията на кафе, чай и портокалов сок ще ви помогнат да се предпазите от образуването на камъни в бъбреците. За да избегнете страданията от причиняващите ужасни болки камъни в бъбреците, класическият съвет е да употребявате много течности. Но също толкова важно е какво пиете. Както се съобщава в клиничното списание на Американското дружество по нефрология, група от изследователи Brigham и Women’s Hospital в Бостън, прекалената употреба на газирани и подсладени напитки (дори и на такива на плодова основа), може да влоши положението, повишавайки риска от появата на камъни в бъбреците.

Американският нефролог Пиетро Мануел Фераро, както и специалисти от Католическия университет Sacro Cuore в Рим, проведоха осемгодишно проучване сред около 200 хиляди души, събирайки данни за здравословното им състояние и за техните хранителни навици. Резултатите показаха, че пиенето на една или повече подсладени безалкохолни напитки на ден увеличава с 23% вероятността за образуване на камъни в бъбреците, в сравнение с пиенето на само едно безалкохолно седмично. Разбира се, не всички газирани напитки имат един и същ ефект.

Според изследването, проведено в Бостън, газираните безалкохолни напитки, както и някои плодови напитки ще благоприятстват образуването на болезнени камъчета в пикочните пътища. Резултатите обаче показват, че други течности имат обратен ефект, по-специално кафето, чаят и портокаловият сок. Тези напитки се оказват в състояние да овладеят риска от поява на камъни в бъбреците – проблем за един от всеки пет мъже и за една на всеки десет жени в Съединените щати.

Според експертите обаче, можете да предовратите появата на броблеми с бъбреците, като внимавате какво слагате в чинията ви. Това важи особено за онези, които страдат от това заболяване и трябва да спазват диета с високо съдържание на калий и с ниско съдържание на натрий и на протеини. Препоръчителна е употребата на ябълки и грозде, спанак, цвекло и боровинки. Винаги е необходима консумацията на големи количества вода – до два, дори три литра на ден.