Необичайни уволнения на служители

uwolneniaСъставен бе специален списък с най-необичайните причини за уволнения. Знаете ли, че някои работници са измислили особени причините за напускане, с което са объркали своите ръководители и шефове? Ето няколко примера за странни уволнения:

В американския щат Охайо един служител в ресторант за бързо хранене веригата от Burger King е уволнен, тъй като е решил да вземе кухненската мивка от ресторанта. А един още “по-предприемчив” кетъринг служител на Timothy Tackett оттегли публикува свое видео в интернет. На пръв поглед в това няма нищо лошо, но проблемът е, че във видеото въпросният господин се мие гол в мивката, използвана за приготвяне на храната… Разбира се, ресторантът Burger King стерилизира мивката и уволни своя служител заедно с други двама служители – неговият партньор, който заснел клипа, както и надзорник смяната.

Касиер от веригата супермаркети Wal-Mart неудачно се пошегува на сайта си и на Myspace написал: “Средният IQ на населението се увеличава, ако във всичките магазини на веригата поставят бомба.” Ръководителите на веригата сметнаха хумористичните изявление за реална заплаха. Въпреки обясненията на Дейвид Нурдевир, той е бил уволнен. Като цяло историята е много странна, тъй като преди инцидента Дейвид е бил в добри отношения с работодателите си и дори е получил благодарноствено писмо от президента на компанията. Очевидно е необходимо служителите да бъдат внимателни с публикациите си в блогове, тъй като гореспоменатия случай не е единствен, при който служител губи работата си поради публикация в интернет. Един млад британски офицер например, е загубил работата си, тъй като в своя блок я е определил като “скучна”.

Но даден служител може да бъде уволнен не само заради публикациите си в своя блог. Така например, 35-годишната Таня Шелтон е загубила работата си като планировчик по контрола на производството поради факта, че в работно време… е пишела роман. Шефът й забелязал, че тя почти постоянно разпечатвала нещо и решил да провери какво има вкомпютъра й. Оказало се, че служителката му пишела книга, наречена «Taylorville», в която разказвала за трудния живот на един тийнейджър на име Тейлър.

Но още по-невероятна е историята на френската учителка Кели Роменеско, която работела в католическо училище. Тя е била уволнена заради начина, по който е забременяла с децата си – жената ражда близнаци с помощта на изкуствено осеменяване. Защо това толкова е шокирало нейните началници? Оказва се, че през 1987 година Папа Бенедикт VI е издал постановление, според което “тези процедури (оплождането ин витро) нарушава чувството за собствено достойнството, присъщо на ембрионите, така както и на всеки човек. Освен това те нарушават и правото на всеки човек да бъде заченат и да се роди в брака.”

Друг странен случай е този на Тоню Томас от щата Флорида, който е бил уволнен фирма за отдаване на вещи под наем, тъй като е отказал да пожелава “Честит празник!” на клиентите, обаждащи се по телефона. Както сами можете да се досетите, това се е случило преди Коледа и тъй като противоречало на религиозните убеждения на да пожелава “Весели празници”, той пожелавал “Честито Рождество”. Президентът на компанията Анди Филипс обаче уволнил Тоня без много обяснения. Също заради убежденията си е уволнен и един служител във фирма за земеделски кредити, тъй като е бил… вегетарианец.

Служителите трябва да бъдат много предпазливи и с изпращането на лични писма до близките си или поне не трябва да се използват служебната поща за тази цел. Една англичанка например изпратила едно невероятно писмо на своя любим, а той толкова много го харесал, че го “предал” на всички свои приятели, работещи в юридически фирми и в международни банки. В резултат на това любовното писмо е попаднало в десет милиона компютри в Лондон, Австралия, Хонг Конг и САЩ. А когато лондонските таблоиди научиха за писмото, атакуваха жената, така че тя не само трябваше да се крие от тях, но и да напусне работа.

Има и други странни случаи. Така например, 38-годишната Рене Робъртсън, работеща като шериф в Арканзас, реши да се разхожда гола до кръста, при това в работното време. След като тя била забелязана от представител морски патрул, колегите й се опитали да я скрият, но жената просто искала да се разхожда из парка наполовина облечена. В полицията започнали да пристигат жалби от гневни родители, които твърдели, че представител на полицията се представя по този начин пред децата им. Идентифицирана от снимките на жалбоподателите, Робъртсън бе уволнена, глобена и осъдена на 30-дневно лишаване от свобода.