Необразовани личности, превърнали се в знаменитости

AinxhtainДо неотдавна се смяташе, че висшето образование е ключът към успеха в живота. Оказва се обаче, че много от богатите и известни личности не са с висше образование, нито са завършили професионални училища. Това е доказателство, че успешната кариера зависи от притежаваните качества, таланта и всеотдайността. А колкото до необходимите знания – можете да ги получите и самостоятелно.

Според психолозите съществуват нестандартни личности, на които просто не е интересно да се обучават в традиционните учебни заведения, тъй като стандартните програми не им дават знанията, от които имат нужда. А когато става въпрос за съвременното поколение, чрез интернет то има достъп до почти всяко знание без дори да се налага да посещава библиотеката. Но най-важното остава човек да следва своите наклонности – само тогава има шанс да успее. Ето някои интересни примери за това:

Бъдещият автор на теорията на относителността, Алберт Айнщайн, не е успял да влезе с първия си опит в Швейцарското висше техническо училище в Цюрих. Проблемт е бил, че той е изоставил средното си образование без да получи сертификат, а домашното образование се е оказало недостатъчно, за да издържи успешно изпитите. Но след като продължил да учи още една година в гимназията, Айнщайн е успял да стане студент.

Бил Гейтс, основателят на Microsoft, от години е смятан за най-богатият човек в света. Но известно ли ви е, че той е създал своята “безсмъртна” корпорация, след като е учил само две години в Харвард?

Стив Джобс, главен изпълнителен директор на Apple и Pixar, също не е имал висше образование. Но целият свят му е задължен за появата на компютрите Macintosh, както и съвременните айподи и айфони.

Марк Зукърбърг създаде най-голямата в света социална мрежа, Facebook, докато бе студент в Харвард. Благодарение на популярността на Facebook Зукърбърг можеше да си позволи да изостави следването и да основе своя собствена компания.

Най-известният американски архитект Франк Лойд Райт е учил в университета Уисконсин-Медисън, но го напуска още след първия курс. Днес Райт е автор на повече от 500 изключително известни архитектурни проекти.

Архитектът, философът и изобретателят Бъкминстър Фулър, е бил изгонен от Харвардския университет два пъти. Това обаче не му попречи впоследствие да представи редица творчески идеи, които му помогнаха да спечели милиони долари.

Мерилин Монро е изоставила училище на 16 години, за да се омъжи. По време на войната, тя работи във фабрика за самолети, където започва да позира на армейски фотограф срещу заплащане от 5 долара на час. Така започва нейната “звездна” кариера.

По настояване на родителите си Хелън Мирън постъпва в педагогически институт, въпреки че професията на учителка никак не я привличала. Нейната мечта бе театралната сцена, така че тя тайно се е явявала на прослушвания в различни театри в Лондон. В крайна сметка, усилията й са възнаградени.

Мишел Пфайфър възнамерявала да стане съдебен репортер, но обучението й в колежа продължило по-малко от една година, след което тя започнала работа като касиерка в супермаркет.

Том Хенкс пък напуснал училище заради… театралните представления.

Харисън Форд е изучавал философия в колежа, но не взема изпитите, защото му предлагат няколко малки роли във филми. За известно време бъдещият голям актьор е работил дори като дърводелец. Едва десет години по-късно той полчуава първата главна роля във филма “Американски графити” на Джордж Лукас и… става известен.

Стефани Джоан Анджелина Джерманотта, известна като Леди Гага, постъпва в женския манастир “Святото сърце” в Manhattan. Но след едногодишно обучение изоставя всичко и започва кариера като певица.

Тайгър Уудс, днес един от най-високо платените спортисти в света, с доход над 100 милиона долара годишно, изоставя следването си в Станфорд, за да стане професионален играч на голф.