От опита на Apple – как да работим с нещатни служители?

appleschrzКогато Yahoo престана да работи със служители на разстояние, Мариса Майер едновременно похвали и разкритикува това решение. След нея някои други компании, като BestBuy, я последваха, въпреки че мнозина определиха решението като доста странно.

Но както се вижда от примера на Apple, работата със служители на разстояние, може да бъде с огромна полза, тъй като по този начин е възможно наемането на голяма надомна армия от технологични работници, позволяващо да се иконимисва наема за помещения за кол-център, а освен това мястото на пребиваване на служителите не е от значение.

Управлението и обучението на такъв многоброен персонал, разбира се, е изключително трудно, но Apple успява. Една от авторките на блога Customer Service Investigator, Ашли Верил, проведе проучване сред десетки служители на Apple, за да разбере как е възможно това.

В началото скужителите на Apple не казват на на новодошлите, че програмата на обучение, която продължава четири седмици, от 8 до 17 часа, в действителност е изпитателен срок, включващ обучение иинтерактивни упражнения. В края на всяка седмица, обучаваните имат два опита да преминат изпита, на който процентът на успеваемост варира от 80-89 от 100%. Който не премине изпита, е принуден да напусне курса.

Apple използва психологически методи, за да гарантира единството и ангажираността на участниците в групата както по време на занятията, така и след тях. Програмите се провеждат след като участниците са разделени на групи от по 20-100 души, които живеят в рамките на 50 мили от главните градове. Често инструкторът насърчава участниците да говорят за себе си – какво са правили през уикенда, за своя домашен любимец, предлага им да покажат свои снимки и т.н.

В последната част на обучението Apple прелага на обучаваните своята корпоративна култура. Първите няколко дни на това обучение са посветени на историята на компанията, пренасяйки се атмосферата на компанията и сред истории за това, как в действителност се е работело със Стив Джобс. На този етао всеки от участниците в курса получава пакет, съдържащ фирмената тениска, чаша, значка, визитки и някои сувенири, предназначени да убедят новодошлия, че вече е
част от “семейството Apple”.

С приключването на обучението започва изключително упорита работа. Мениджърите постоянно следят за разговор, така че технологичните работници е необходимо да работят почти перфектно. Заплащането на новите сътрудници е между 9-12 за час. Apple не се опитва да ви намекне, че ако не работите иделано, винаги можете да си потърсите работа на друго място, просто ви го казва директно в очите.